top of page
  • Obrázek autoraBára Walterová Benešová

POSLEDNÍ ARISTOKRATKA: Správná aristokratická zábava v podání Kubařové

Opravdu velmi povedené. Smála jsem se nahlas, nejvíc mě bavil Olin a Laďa a velký přínos podle mého hlas a projev Veroniky (dnes už Khek) Kubařové. Opravdu to stojí za přečtení, nádherná oddychovka a první díl je z celé série ten nejlepší. Za mě bezvadný...


Poslouchala jsem na Audiolibrix.

Anotace

Provozovat hrad není žádná legrace. Ale je to zatraceně vtipné! Nejlepší humoristická kniha roku 2012 (Cena Miloslava Švandrlíka)

Audiokniha líčí příběh emigrantské rodiny Kostků, která v restituci získá zpět své zchátralé rodové sídlo a je nucena se potýkat s nástrahami v podobě nedostatečných financí, mufloních návštěvníků, mizantropického kastelána, hypochondrického zahradníka nebo kuchařkou, která si ráda občas cvakne a někdy je to znát.

Veškeré peripetie posluchači předkládá ve svých ironických zápiscích Marie (III.) v úsměvném podání Veroniky Kubařové coby dcery škudlivého hraběte a jeho americké manželky.

Zdá se, že se na české literární scéně po delší době opět objevil autor, který dokáže skvěle naplnit požadavky humoristického žánru.



Autor: Evžen Boček
Interpret: Veronika Khek Kubařová
Délka: 6:31 h
Vydavatel: OneHotBook (2014)

Jako první jsem viděla film s Hynkem Čermákem a Táňou Vilhelmovou (dnes už vlastně Dykovou) a ten se mi moc líbil. Kniha byla samozřejmě mnohem lepší, ale přesto jsem si tam představovala tyhle dva herce. Skvěle vystavěný příběh, kterému dává šmrnc především ten humor. Kdyby to bylo drama, asi by to nestálo za nic.


Hodnocení děje

Je to vlastně podobný styl jako Saturnin v podání Oldřicha Víznera. Ano, není to nijak dramatické a náročné čtivo, ale to předpokládám autor Evžen Boček nezamýšlel a asi to ani nikdo nečekal. Když si uvědomím, do jaké doby je kniha zasazena, tak to vlastně všechno neuvěřitelně sedí.


Příběh vypadá jako ze života, je to takové naprosto uvolňující čtení. Je pravda, že později jsou už vtipy na jedno brdo, jak se říká, ale pořád se člověk může zasmát.


Myslím, že děj prvního dílu musí pobavit téměř každého. Uvidíme, co nám přinesou další překvapení. Rozhodně doporučuji.


Hodnocení hlavních hrdinů

Pro mě jsou v knize hrdinové všichni. Mladá aristokratka je chudinka puberťačka v zajetí nemožných rodičů, přesto velmi oddaná rodině a zděděné Kostce. Matka je naprosto šílená, otec je zralý na léčení a zaměstnance hradu bych vyhodila hned po úvodním seznámení. Ale jo, proč ne, pro humoristickou knihu všechny postavy prostě ladí. Zajímalo b mě, kde jen Boček na tohle bral tu inspiraci?


Hodnocení interpreta

Načteno je to opravdu báječně. Veronice Khek Kubařové jsem věřila úplně všechno, přesně se na tu roli mladé aristokratky a tím pádem vypravěčky hodila. Někdo knihu hodnotí, jako laciný a přiblblý humor, mně se to vážně moc líbilo a Kubařová se opravdu hodila. I tu angličtinu měla fakt vypilovanou :-D tak jak se to do knihy prostě hodí. Krásně vytvořila matčin americký přízvuk a znuděný hlas věčně opilé paní Tiché.


Kdo je Evžen Boček?

Evžen Boček (6. října 1966, Kyjov) je český kastelán a spisovatel.


Evžen Boček se narodil v roce 1966. Vystudoval gymnázium v Kyjově a Masarykovu univerzitu v Brně. Jeden rok učil na základní škole Červené domky v Hodoníně. Od roku 1992 pracuje jako kastelán milotického zámku spravovaného Národním památkovým ústavem. Svůj první román Deník kastelána vydal pod pseudonymem Jan Bittner. Druhý román Poslední aristokratka rozdělil do dvou knih. V roce 2012 obdržel za román Poslední aristokratka Cenu Miloslava Švandrlíka.


Následující díly...

2013 – Aristokratka ve varu

2016 – Aristokratka na koni

2018 – Aristokratka a vlna zločinnosti na zámku Kostka

2020 – Aristokratka u královského dvora


Máte jiný názor? Nesouhlasíte se mnou? Nebo naopak souhlasíte? Klidně pište do komentářů...

137 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page