top of page
  • Obrázek autoraBára Walterová Benešová

V LESE VISÍ ANDĚL: Light verze severských detektivek

Aktualizováno: 2. 11. 2021

Musím se přiznat, že jsem po přečtení Chrise Cartera čekala trochu brutálnější způsoby vražd, ale nemohu říct, že by to příběh nějak extrémně poškodilo. Vlastně to byla taková light verze severských detektivek, jak je známe z poslední doby. Ale příběh se mi vlastně celkově líbil. Na můj vkus jen možná moc dějových linií, které se protínají jen tak jako by okrajově až trochu násilně. Interpretace příběhu v audio verzi byla opět povedená. Celkově prostě kniha dobrá, ale ne vynikající.

Já poslouchala na Audiolibrix.

Anotace

Policejní detektiv Holger Munch se chystá do důchodu, v němž si chce užít vážnou hudbu, matematické hádanky a pokuřování cigaret. Jenže Norskem právě otřásají podivné vraždy šestiletých holčiček, které někdo obléká do bílých šatiček a nechává v lese s cedulkou „Cestuji sama“ na krku. Munch se tak musí postavit do čela speciální jednotky a hlavně přesvědčit Miu Krügerovou, slavnou vyšetřovatelku, aby se vrátila do služby. Podaří se jim Norsko zbavit strachu, že se v lese objeví další malý anděl?



Autor: Samuel Bjork
Interpret: Petra Špalková
Délka: 14:46 h
Vydavatel: Nakladatelství Plus (2016)

Detektivky teď prostě hýbou současným literárním světem. Mnohokrát jsem slyšela názor, že severské detektivky jsou plné krve, brutalit a nechutností. V tomto případě tomu tak není a to jde o norského spisovatele. Ano, uznávám, že už jen myšlenka vražd a mrtvol šestiletých holčiček visících na stromech zní naprosto děsivě, ale přesto nejsou popisovaný děsivé a krvavé detaily vražedného procesu, jako známe například u Chrise Cartera.


Hodnocení děje

Děj má spád, vše se zdá poměrně logické, přece jen nečteme knihy jen proto, abychom v nich za každou cenu hledali chyby. I v životě člověk dělá spoustu chyb. Rozhodně tu nenajdete nic, co by tak děsivě bylo do očí. Ze začátku mi přišlo hodně zmatené po kolika dějových liniích se pohybujeme, i když se na konci spojí, u některých to ale působí dosti uměle. Tak trochu mi připadá, že autor napsal hlavní zápletku, ale protože se mu rukopis zdál příliš krátký, dopsal proto ještě vedlejší dějové linky, které nemají žádný konkrétní úkol a nenesou žádnou podstatnou informaci. Podle mě by z té sekty klidně mohl vzniknout další detektivní román, stačila by jedna vraždička nebo nějaké zmizeníčko.


Už v anotaci se píše: Podaří se jim Norsko zbavit strachu, že se v lese objeví další malý anděl? Já jsem tedy osobně žádnou paniku nebo strach po celé zemi z knihy necítila. Na to asi autor nějak zapomněl.


Občas mi děj připadá tak nějak uměle pospojovaný, jako kdyby autor měnil děj na poslední chvíli na zadání redaktora. Po přečtení anotace jsem očekávala opravdu strašlivě silný, nervy drásající detektivní příběh, plný záhad a neuvěřitelných rozuzlení. To se sice nekonalo, ale i tak mohu zhodnotit, že se mi kniha stejně líbila. Jen bych po ni už podruhé zřejmě nesáhla. Ale pořád jsem zvědavá na další pokračování. Rozhodně budu pokračovat a čekat, že mě autor ještě něčí překvapí.


Kniha V lese visí anděl rozhodně stojí za poslechnutí, případně za přečtení a určitě to není ztráta času.

Hodnocení hlavních hrdinů

Holger Munch je detektiv před důchodem, který poslouchá vážnou hudbu, miluje matematické hádanky a zapaluje si jednu cigaretu od druhé, jako by ani nepotřeboval použít zapalovač. Pro mě to byla tak nějak plochá postava, která měla dostat víc prostoru na to, aby se pořádně projevila. Zmínky o vážně hudbě a lásce k matematickým hádankám byly jaksi nadbytečné a se samotným příběhem neměly vůbec nic společného. Znovu mám pocit, jako kdyby byly tyto myšlenky a popisy dopisovány nuceně až po dokončení děje.


Pozor asi SPOILER!

Mia Krügerová je prý slavná vyšetřovatelka, ale podle neustále se opakujících připomínek je slavná především proto, že neudržela své nervy na uzdě a zastřelila šmejda, který si to asi trochu zasloužil. Úplně si nedovedu představit, že by takhle fungoval "bulvár", ale dobře, dejme tomu. Prostě udělala chybu. Potom se rozhodla pro sebevraždu, protože jí umřela sestra. Docela dlouho plánovala, že se zabije, asi aby dala čas Holgerovi, aby ji přemluvil pro zpáteční návrat. Myslím, že v reálném světě by asi neprošla policejními psychotesty.


Mia si v mém srdci prostě nenašla místo a tak jsem zřejmě ani tolik neprožívala její možnost zabití tam na konci, abych tedy úplně neprozrazovala děj.

KONEC SPOILERU


Hodnocení interpreta

Petra Špalková byla prostě opět super. Musím uznat, že téměř ve všech případech se daří audioknižním vydavatelstvím vybrat vhodného interpreta. Možná to bude tím, že jsou to profesionálové a herecky dokážou načíst téměř každý žánr, ale prostě to bylo dobré.


V tomhle směru pro mě právě audioknihy mají tu obrovskou přidanou hodnotu. Proto bych nikdy nevolila zrychlený poslech už jen pro to, že by potom klidně krvavé detektivky mohla číst Jiřina Bohdalová hlasem Křemílka a Vochomůrky.



Kdo je Samuel Bjørk?

Pod pseudonymem Samuel Bjørk se skrývá úspěšný norský spisovatel, dramatik, zpěvák a textař Frode Sander Øien (*12. 5. 1969). Svou první divadelní hru napsal v jednadvaceti letech, od té doby vedle dalších her vydal dva vysoce hodnocené romány Fantastiske Pepsi Love (2001) a Speed till frokost (2009), natočil šest hudebních alb (je frontmanem hudebních skupin Sanderfinger, Hærmetti Tysland Band a I Love Wynona), věnuje se také výtvarnému umění a překládá Shakespeara.


Jeho první detektivka V lese visí anděl (Det henger en engel alene i skogen), kterou vydal pod pseudonymem Samuel Bjørk, se hned po vydání stala hitem v celé Skandinávii.

zdroj životopisu: nakladatelství Plus, Severské krimi.sk



Máte jiný názor? Nesouhlasíte se mnou? Nebo naopak souhlasíte? Klidně pište do komentářů...


79 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page