top of page
  • Obrázek autoraBára Walterová Benešová

EXORCISTA - SOUBOJ S ĎÁBLEM: Horor minulého století, který se zakousne hluboko do kůže

Aktualizováno: 2. 11. 2021

Myslím, že autor se opravdu musel dlouhé hodiny, možná spíš měsíce, zabývat tím, aby si nastudoval všechna fakta, spojitosti a především všechny teologické následky, možnosti a skutečnosti. No prostě, mi příběh připadá dost dobře a hodně propracovaný. Akorát jsem podle anotace u papírové knihy čekala něco dost odlišného, ale je pravda, že tady u audioknihy je ta anotace zkrácena a myslím, že to věci výrazně prospělo.


Děs a hrůza, chování ďábla, ani kněžích není vůbec přehnané, jak by spíše slušelo příběhu, kdyby byl napsaný v tomhle století. Rozhodně nejde o horor jaký by čekal moderní čtenář, naopak bych řekla, že se strach zakousne nějak příliš hluboko a dozvukuje opravdu hodně dlouho. Film jsem neviděla, tudíž jsem zážitek z celé knihy neměla naprosto ničím zkažený.


Já poslouchala na Audiolibrix.

Anotace

Vykopávky starobylých hrobek v Iráku končí. Muž, jenž se na nich podílel ví, že vedle vzácných památek spatřilo světlo světa také zlo od úsvitu věků ohrožující lidstvo. Už jednou se s ním střetl a málem za to zaplatil životem…

Ale později se začne odvíjet další, snad ještě hrůznější příběh. Dívka Regan má příznaky záhadné nemoci. Chodí ve spánku po domě, kolem ní se přemísťují těžké kusy nábytku a aby toho nebylo málo, levituje nad postelí a její tvář se mění k nepoznání. Lékaři a psychiatři s hrozivou „nemocí“ postupně prohrávají. Avšak v této chvíli boj o duše všech zúčastněných teprve začíná!

Mysteriózní thriller vás díky fascinujícím hlasům Jiřího Klema a Jitky Moučkové doslova pohltí. A nepustí.

Strhující příběh plný napětí, mystiky a děsu je považovaný za nejdramatičtější horor všech dob od vydání „Draculy“ Brama Stokera. Stejného úspěchu jako román mezi čtenáři si dobyl i stejnojmenný film u diváků. (U nás „Vymítač ďábla“). Scénář k filmu napsal sám autor knihy a obdržel za něj Oscara.



Autor: William P. Blatty
Interpreti: Jiří Klem, Jitka Moučková
Délka: 12:01 h
Vydavatel: Walker & Volf (2018) - audio vydavatelství

Celkově musím říct, že nejsem milovníkem hororů, přesto mi tento příběh a celé zpracování audioknihy naprosto učarovalo. Žádné přehnané krvavé scény, žádné děsivé příběhy, jen čisté a surové zlo, prostupující skrze tělo malého dítěte. No fuj, pěkně jsem se bála.


A vím, že byl podle toho natočen film, ale jsem zcela přesvědčená, že ten si určitě nepustím... nechci si kazit úžasný dojem z poslechu.


Hodnocení děje

Děj byl skvěle vystavěný a zakládal se na faktech. Atmosféru navíc skvěle dokresluje hudební "podmaz" a myslím, že nebyl dobrý nápad audioknihu poslouchat v noci, kdy všichni spí. Bála jsem se jít i na záchod.


Při poslechu se ve mně střídaly všechno emoce. Byla jsem naštvaná - na otce malé holčičky, že se o dceru nezajímal. Byla jsem překvapená - jednáním církve. Soucítila jsem s hlavní hrdinkou a chtěla jí pomoci. Fandila jsem faráři - to byl prostě hrdina a štvalo mě tam trochu více postav. A přesně tohle utvořilo ten super celkový dojem.


Jedná z mála knih, které schovávám na pozdější zopáknutí, kdyby už třeba nebylo, co nového poslouchat.


Hodnocení hlavních hrdinů

Regan hodnotit nemohu, protože to vlastně Regan nebyla. I když se přiznám, že jsem nikdy na tyhle nadpřirozené věci nevěřila. Pokud je ovšem tato kniha podle skutečně události, začínám svůj pohled přehodnocovat.


Matka se chovala asi jako každá starostlivá matka, možná, že já bych hysterčila ještě víc. Mám dceru ve stejném věku a dovedu se tedy docela dobře vcítit do situace. Stačí, když má moje dítě horečku a vyšiluji daleko víc... tím chci naznačit, jak moc jsem se do příběhu dokázala vcítit a prožívat ho, ne jen poslouchat. Byla jsem jeho součástí, viděla jsem živé postavy pohybovat se kolem sebe a bylo jednoduché si sáhnout na komodu, která se během noci v dětském pokoji přesouvala. Úplně jsem cítila, jak se dotýkám Reganina povlečení, když levitovala nad posteli. Prostě to bylo hodně živé.


Hodnocení interpreta

Jiří Klem a Jitka Moučková byli skvělou volbou.


Hlas Jitky Moučkové mě naprosto rozpaloval do běla a dodával tomu tu správnou temnou atmosféru, i když přesně nerozumím tomu, proč to tak bylo. Myslím totiž, že by skvěle mohl fungovat klidně i v romantickém příběhu. Dokázala ve mně prostě probudit různé emoce od vzteku, přes lehké a těžké naštvání, až po pocit, že nerozumím, proč se takhle ti lidé chovají. Herecký to zvládla vážně moc dobře.


Naopak hlas Jiřího Klema mě uklidňoval a dával mi naději, že se vše dobře dopadne, že se knězi podaří holčičku zachránit. To byly ty okamžiky, kdy jsem se odvážila vylézt z postele a doběhnout si do kuchyně alespoň pro vodu, nebo si odskočit.


Přitom, když by člověk tyhle dva dabéry postavil vedle sebe a někdo mi řekl, že společně načetli tuto knihu, asi bych se zasmála. Přesto to společně neuvěřitelně fungovalo.


Kdo byl William P. Blatty?

William Peter Blatty (7. ledna 1928 – 12. ledna 2017) byl americký spisovatel, režisér a producent. Proslavil se především románem Zaklínač z roku 1971 , za který získal Cenu Akademie za scénář jeho filmové adaptace a byl nominován na nejlepší film jako jeho producent. Film také vynesl Blattymu Zlatý glóbus za nejlepší film – drama jako producent. Napsal a režíroval také pokračování Zaklínače III.

Po úspěchu Vymítače ďábla Blatty přepracoval Twinkle, Twinkle, "Killer" Kane! (1966) do nového románu s názvem Devátá konfigurace , vydaného v roce 1978. O dva roky později Blatty román upravil do filmu se stejným názvem, který také režíroval a získal cenu za nejlepší scénář a byl nominován na 38. Zlatý glóbus za nejlepší film Ocenění . Mezi jeho další pozoruhodná díla patří romány Elsewhere (2009), Dimiter (2010) a Crazy (2010).

Blatty se narodil a vyrostl v New Yorku a v roce 1950 získal bakalářský titul z angličtiny na Georgetown University a magisterský titul z anglické literatury na Univerzitě George Washingtona . Po dokončení magisterského studia v roce 1954 vstoupil do letectva Spojených států. Po službě v letectvu pracoval pro Informační agenturu Spojených států v Bejrútu.


Máte jiný názor? Nesouhlasíte se mnou? Nebo naopak souhlasíte? Klidně pište do komentářů...

75 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page