top of page
  • Obrázek autoraBára Walterová Benešová

JÁ, FINIS: Novodobý Foglar představuje své vesmírné dobrodružství

Text je neobvykle psaný v přítomném čase, na což jsem si chvíli musela zvykat. Ale nakonec jsem zjistila, že to vlastně vůbec nevadí. Některé věci jsem úplně nepochopila, jako například 14kovou soustavu, ale to bude spíš mým „nematematickým mozkem“. Je to takové nádherné dětské sci-fi s pořádnou dávkou vesmírného dobrodružství. Někde jsem četla, že je Václav Dvořák novodobým Jaroslavem Foglarem, a víte, že je to možná pravda?


Já poslouchala na Audiolibrix.

Anotace

Nepřítel, který unáší kluky ze Země, není z téhle planety…

Svět má potíže. Mizí z něj všichni aspoň trošku zdraví chlapci, jen co oslaví osmé narozeniny. Dvanáctiletého Petra sice prokletí minulo, protože jako světloplachý jedinec nesundává černé brýle, a přece není slepý. Vidí až příliš – a jakmile krutý osud potká i jeho osmiletého brášku, odhodlá se vydat za přízraky, které sourozence odvlekly mimo Zemi. Jenže vzápětí uvázne kdesi v půli cesty na šeredné pláni, kde vidí leda žravé stonožky, dravé vážky, obří ptactvo a překvapivě i skupinu hochů, z nichž ten nejsilnější zachrání vypravěče nervy drásající sci-fi v okamžiku, kdy měl namále.


Další odysea klukovské družiny odráží osvědčené peripetie ztroskotanecké prózy, byť ve srovnání se zdejšími nástrahami je asi každá verneovka čajíček. Jakou roli tu hraje číslo 14? Potvrdí se proroctví, podle kterého Petr ztělesňuje bájného Finise, který přišel partu i Zemi zachránit? Bůh ví – a třeba ani on ne. Ve vesmíru zřejmě nejsme sami, nicméně i ten podléhá evoluci a lidstvo v něm pokaždé nenarazí na tvory s mírumilovnými úmysly!


Autor: Václav Dvořák
Interpret: Jan Vondráček
Délka: 9:58 h
Vydavatel: OneHotBook (2021)

Román o boji s mimozemskými kolonizátory získal při udílení prémií Magnesia Litera 2021 čtenářskou Cenu Kosmasu a byl nominován na Zlatou stuhu.


Příběh je doslova protkaný děsivými stvůrami a nadpřirozenými bytostmi a monstry. Je to opravdické vesmírné drama s krásnými prvky utopie nebo vlastně spíš anti-utopie.


„I domácí autoři svedou napsat vynalézavě zkomponovanou knihu v žánru, kde vládne anglosaská produkce. Vyniká výtečně modelovanými postavami, v jejichž řadách nescházejí hrdinové, slaboši a zrádci.“
- nejlepsiknihydetem.cz

Hodnocení děje

Příběh se odehrává na cizí planetě v dalekém vesmíru a vlastně čtenář ani samotný hrdina vůbec netuší, kde se nacházejí. Děj je poměrně temný a místy rozhodně i strašidelný. Velmi mě zaujaly bojové scény, které byly poměrně dobře popsané a dokázala jsem se v nich orientovat. Menší problém jsem měla se samotnými postavami a tím myslím ty nelidské bytosti. A rozhodně mi nevadila absence dívčích hrdinek. Jako malá jsem milovala klasické „Foglarovky“, tam bylo holek asi stejně jako v této knize.


Děj je určitě pochopitelný i pro mladší čtenáře a myslím si, že kniha nemusí být prvotně určena jen pro děti nebo mladistvé. Dospělí čtenáři si s ní užijí také. A ten konec mě na jednu stranu překvapil a na druhou stranu vlastně vůbec nepřekvapil.


Hodnocení hlavních hrdinů

Petr jako hlavní postava byl pro mě tak trochu neuchopitelný a nepochopitelný. Nosí tmavé brýle, protože vidí až příliš mnoho a vadí mu ostré světlo. Právě proto ho nestvůry neunesly na cizí planetu v osmi letech, jako ostatní chlapce ze Země. Petrovým hlavním motivem je zachránit svého malého bratříčka, kterého nepřátelé unesli. Petr je skutečným chlapeckým hrdinou, který se dokázal obětovat pro svou rodinu. Nechybí dostatečná dávka motivace.


Hodnocení interpreta

Hlas Jana Vondráčka je velmi příjemný a takový lahodný, pohladí po těle i po duši. Mám pocit, že tak nějak ladně zapadl do konceptu celého chlapeckého příběhu. Opět skvělá volba interpreta pro audioknihu. Buď svému řemeslu rozumí ti, co hlasové interprety vybírají nebo jsem snad velmi nenáročný audiočtenář.


Kdo je Václav Dvořák?

Václav Dvořák je občanským povoláním docent na Technické univerzitě v Liberci. Na svém prvním románu Písečníci a bludný asteroid pracoval pět let. Příběh chtělo původně vydat renomované nakladatelství, ale V. Dvořák se nakonec rozhodl pro cestu nezávislého autora. Projekt na vydání knížky umístil na portál Startovač, kde se mu za krátký čas podařilo vybrat více než dvojnásobek požadované částky.

(zdroj životopisu: vaclav-dvorak.cz)


Ocenění

2021 - Magnesia Litera (Kosmas Cena čtenářů) - Já, Finis

2021 - Zlatá stuha (Výtvarná část: Knihy pro starší děti a mládež) - Já, Finis

179 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page