top of page
  • Obrázek autoraBára Walterová Benešová

FIALOVÁ: Dojem z příběhu mi kazila interpretka hlavní hrdinky

Ze začátku jsem vůbec nebyla schopna poslouchat. Interpretace Asy mě doslova vytáčela, bylo to fakt hrozný. Pak jsem si asi zvykla. Přitom příběh jako takový vůbec špatný nebyl, naopak se mi celá ta myšlenka líbila. Měla jsem chuť vždycky kapitoly s Asou přeskakovat, ale samozřejmě to nešlo, protože by mi unikly podstatné informace. Nicméně konec povedený, hodně otevřený, zřejmě záminka autora nechat si dvířka otevřená pro druhý díl. Ani nevím, jestli už třeba druhý díl není napsaný, to jsem nezjišťovala. (pozn. autora: Ano, už vím, že má být trilogie).


Po knize jsem víceméně sáhla úplnou náhodou, ani autorku jsem vůbec neznala. Ale určitě to nebyla ztráta času.

Podle mého názoru, žádné čtení, či poslouchání audioknih není ztrátou času.

Já poslouchala na Audiolibrix.


Anotace

Píše se rok 2159. Od ničivé globální ekologické katastrofy uplynulo už bezmála sto let. Lidé, kteří se tehdy uložili ke spánku, aby přežili její následky, se probouzejí. Svět kolem nich se ale během jejich nepřítomnosti změnil, je drsný a nemilosrdný.

V tomto světě hledají své místo i dvě mladé ženy, Asa a Viktorie. Navzdory svým rozdílům musí společně bojovat o šanci nový a krutý svět změnit.

Román Fialová Anny Šulákové - první díl originální české sci-fi trilogie konečně vychází jako audiokniha! Posluchače zavede do ne příliš vzdálené budoucnosti, kdy se lidé po stoletém spánku probouzejí a zjišťují, že se nezměnil jenom jejich svět, ale také oni sami. O rovnováhu ve společnosti nebojují jen lidé na Zemi mezi sebou, ale také ti, kteří se před dávnou katastrofou ukryli v bezpečí vesmírné stanice...



Autor: Anna Šuláková
Interpreti: Barbora Sedláčková, Magdaléna Holcová, Dušan Urban
Délka: 13:26 h
Vydavatel: Ova Audio (2021)

Miluju postapokalyptický žánr, ale tady jsem se ze začátku musela hodně soustředit a několikrát jsem uvažovala, že knihu odložím, respektive vypnu. Tuto knihu bych rozhodně zařadila do kategorie young adult, potom se na to celé dívá čtenář úplně jinak. Myšlenka fialových očí, labyrintů, darů a světa bez elektřiny, byla velmi zajímavá. Trochu víc bych si jen představovala rozpracovat myšlenku města, kde žili fialovoocí, nějak jsem se v tom světě neuměla orientovat.


Hodnocení hlavních hrdinek

Tak nějak mám pocit, že hlavně Asa byla na začátku vykreslena trochu jako jiná dívka, než jakou byla později. A nebyl to vývoj postavy, ale nějak se asi víc do příběhu hodila jiná povaha. Dělalo to na mě takový dojem. Asa se nijak příliš nezmínila o svém předchozím životě, pouhá zmínka, že její rodina měla jen na jedno místo v inkubátoru. To si ani jednou nevzpomněla na své rodiče? Sourozence? Rodinu? Oproti Viktorii, která v podstatě biologického otce zavrhla a přesto ho potom toužila najít. To, že Viktoriin otec vychoval "cizí" dvojčata se podle mého Viktoria vůbec nedozvěděla, čtenář sice ví, ale ona ne. Postavy mi připadaly takové trochu samy zmatené.


Hodnocení interpretů

Nevím, která ze slečen načetla Viktorii a která Asu, ovšem ani jednu interpretku neznám. Ale co mohu s ledovým klidem říci je, že ta co namluvila Asu, mě pěkně štvala. Znělo to, jako kdyby mi to četla před spaním moje desetiletá dcera, s tím rozdílem, že svou dceru miluju a za její přednes nemusím platit. Mnohokrát jsem přemýšlela, že knihu nedoposlouchám, protože jsem slečnu opravdu nemohla vystát. Ale zhruba po 50. kapitole jsem si začala zvykat (celkem jich je 79). Příběh se mi totiž opravdu líbil a tak jsem vydržela a po dočtení jsem byla největší fialovou hrdinkou já sama.


Kdo je Anna Šuláková?

Podle životopisu vystudovaná bioložka (*1995), pracující pro neziskovou organizaci ve Švýcarsku. Jinak je duší dobrodruh, co každou volnou chvilku tráví někde na cestách. Ve dvanácti poprvé vyrazila do knihovny a půjčila si svou osudovou knihu. V ten moment věděla, že svět fantazie a literatury je přesně ten, ve kterém se chce pohybovat a žít. Ve třinácti začala psát do šuplíku a od té doby nepřestala. V roce 2014 jí vyšla sbírka básní u undergroundového DIY sdružení Pravěk. V elektronické podobě vydala tři romány: Každý má rád Julii (2017), Nanečisto (2019) a Vězení (2019).


Recenzentka na Databázi knih: "Kniha se ke mně dostala přes zajímavý projekt. Autorka, o které jsem doposud neslyšela, vyhlásila na jedné fb skupince výzvu a sehnala tak 13 lidí, kteří si mezi sebou měli posílat jeden výtisk Fialové. Přečíst si ho, podepsat, sdílet hashtag (ctuFialovou), stvořit recenzi a předat dál. Podle mého skvělý reklamní tah, jak ke knížce přitáhnout pozornost."

Máte jiný názor? Nesouhlasíte se mnou? Nebo naopak souhlasíte? Klidně pište do komentářů...

90 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page