top of page
  • Obrázek autoraBára Walterová Benešová

PRVOK, ŠAMPÓN, TEČKA A KAREL: V příběhu se dá rozhodně najít i mnohem hlubší poselství

Znám Patrika Hartla samozřejmě z televize a z divadla, ale zatím jsem se neodvážila od něj nic číst. Bála jsem se, aby mě nezklamal, protože je mi velmi sympatický a jeho smích je prostě naprosto neodolatelný. Nezklamal. Kniha mě pobavila, oprávněně se podle ní natočil film, který to celé určitě zkazí jako vždycky, ale je kniha rozhodně velmi dobrá.


Já poslouchala na Audiolibrix.


Anotace

Zkraťte si čekání na film poslechem audioknihy.

První audiokniha Patrika Hartla! Literární předloha stejnojmenného filmu.

Nahořklá groteska o čtyřech kamarádech, kteří se rozhodnou řešit svou krizi středního věku provokativní hrou. Při setkání na třídním srazu dvacet let po maturitě dojdou k závěru, že jejich životy jsou na hony vzdálené představám, které o nich měli na gymnáziu. A tak si společně vymyslí úkoly pro osvěžení dávné odvahy a svobodomyslnosti. Co je náročnější? Svléknout se na veřejnosti donaha, nebo říkat za všech okolností pravdu?

Audiokniha obsahuje jako bonus doslov namluvený Patrikem Hartlem.



Autor: Patrik Hartl
Interpreti: Martin Hofmann, Patrik Hartl
Délka: 7:09 h
Vydavatel: SUPRAPHON a.s. (2021)

Musím uznat, že jsem se bavila od první do poslední stránky. Knihu by si měl poslechnout každý, kdo se chce alespoň trochu pobavit a odreagovat. V příběhu se dá rozhodně najít i mnohem hlubší poselství. Úplně se bojím se na ten film podívat, slyšela jsem na něj jen negativní hodnocení od těch, kteří knihu přečetli. Ne, prostě se nepodívám, nechci si to zkazit. Jednoduché, krátké a přímé věty příběhu sluší.

Knihu rozhodně doporučuji a jdu se vrhnout na další Hartlův příběh.


Hodnocení děje

Knížka je vtipná, sprostá, smutná, někdy i trochu depresivní. Kniha je nových a starých láskách, o přátelství a tak nějak prostě o chlapském životě. Na každé stránce narážíme na strasti běžného života.


Hodnocení hlavních hrdinů

Všechny čtyři hlavní hrdiny jsem si představovala přesně podle ksichtů hlavních hrdinů ve filmu, protože jsem se dívala na titulní stranu audioknihy.

Prvok jako Martin Pechlát a jeho věčně těhotná manželka a tři harpyje. Chvílemi mi ho bylo líto a chvílemi jsem si říkala, že si za to ten blbec může sám. Ale nakonec to s ním vlastně dobře dopadne.

Šampón jako David Švehlík, asi dobře zvolený ksicht. Neschopný nalézt sebe sama, svoje místo v životě a touží po tom to místo najít, tím je mi velmi sympatický. Jeho životní styl a jak v různých situacích jedná, je ovšem politováníhodné. Je to spíš tragická postava vzbuzující lítost, protože tápe a nedaří se mu nalézt v životě to důležité. A prý má David Švehlík se Šampónem společné to, že má rád svižnou jízdu autem a má rád zvuk sportovních aut.

Tečka jako Hynek Čermák. No tak ten taky sedí, Tečka byl v celé knize můj favorit. Ten chlap se mi fakt zalíbil. A navíc jsem mu fandila a chvílemi mi ho bylo i trochu líto.

A Karel jako Martin Hofmann. Čtyřicátník, které mu se rozpadl osobní život, i když v práci je velmi úspěšný.


Hodnocení interpreta

Martin Hofmann mě fakt baví, nejen jako divadelní herec, skvělý je televizní herec a do tohoto audio zpracovaní sedl jako prdel na hrnec. No prostě to umí a asi je jedno jakou roli zrovna dostane. Opět musím uznat, že audiokniha prostě měla svoje kouzlo. Moc mě baví poslouchat herecké schopnosti jednotlivých interpretů.


Kdo je Patrik Hartl?

Vystudoval filmovou a televizní režii na pražské FAMU, kterou absolvoval TV filmem Adam a Eva 2001. Střídavě se věnuje divadelní, filmové a televizní režii. V divadle režíroval řadu divácky velmi úspěšných inscenací (Otevřené manželství, Caveman, Absolvent, Půldruhé hodiny zpoždění, Madame Melville) a jeho vlastní divadelní hry Hovory o štěstí mezi čtyřma očima (2004), Klára a Bára (2006) a Soukromý skandál (2011) se staly hity. Ve filmu debutoval komedií Taková normální rodinka (2008). Kniha PRVOK, ŠAMPÓN, TEČKA A KAREL je jeho literární prvotinou.


Máte jiný názor? Nesouhlasíte se mnou? Nebo naopak souhlasíte? Klidně pište do komentářů...


93 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page