top of page
  • Obrázek autoraBára Walterová Benešová

SELEKCE: Pohádka pro děti, propracované dějové linky YA nečekejte

Napsané to rozhodně není špatně a interpretka audia vybrána dobře. Příběh je pro mě moc jednoduchý, příliš předvídatelný a takový celý moc pohádkový. Hlavní hrdinka byla puberťačka na zabití a vůbec mi příběh připadal spíše pro mladší čtenářky, asi tak ve věku 10 až 14 let. Souboj na soutěži miss by se určitě dal lépe rozvést. Oddechovka, nemusela jsem u toho vůbec přemýšlet. Další díl určitě hledat nebudu.


Já poslouchala na Audiolibrix.

Anotace

35 dívek. 1 princ. A hra začíná. Pro třicet pět dívek je Selekce životní šancí. Příležitostí k útěku od života, který jim byl stanoven od narození. Možnost být obklopena světem třpytivých šatů a drahocenných šperků. Možnost žít v paláci a bojovat o srdce prince Maxona. Ale pro Americu Singerovou je Selekce noční můrou. Znamená pro ni otočit se zády ke své tajné lásce Aspenovi, který je o kastu níž než ona. Odejít z domova a vstoupit do nelítostné soutěže o korunu se jí nechce. Pak America potká prince Maxona. Postupně začne zpochybňovat všechny plány, které si předsevzala – a uvědomí si, že život, o kterém vždycky snila, si už nedokáže představit.



Autor: Kiera Cassová
Interpret: Lucie Pernetová
Délka: 9:23 h
Vydavatel: CooBoo (2019)

V příběhu je na mě nějak moc nejasností a jakýchsi nedotažení. To je totiž to hlavní, co na young adult literatuře miluji, ta perfektní propracovanost a provázanost jednotlivých dějových linií. V Selekci jsem toto postrádala. Uznávám, že pro mou dospívající dceru je příběh reálný a boj o prince bude to, co si před usnutím bude představovat, aby se jí sladce spinkalo.


Hodnocení děje

Jedná se opravdu o velmi oddechové čtení a když se vám podaří jednu kapitolu prospat, klidně můžete poslouchat dál, protože se rozhodně nic zásadního nestalo. Rozhodně se nejedná o žádné "wau", zásadní zvraty nečekejte, velké obraty, ani extrémní červenou knihovnu. Pokud na to budete ovšem od začátku nahlížet jako na pohádku O Popelce, mohlo by se vám to líbit.

Trochu mě zarazily ty chudé kasty, které pomalu nemají na jídlo, ale mají televizi?

Přitom rozdělení světa do jednotlivých kast je super nápad, jen by to chtělo trochu víc propracovat, z toho nového utopistického světa jsme se skoro nic nedozvěděli. Jen ten souboj o toho prince. Ale souboj takový příliš růžový, romantický až sametový. Vůbec to do koncepce děje nezapadá. Jo, kdyby se tam pořádně intrikovalo a holky si házely klacky pod nohy, to by potom bylo úplně jiné počteníčko.

Někde jsem se dočetla, že se Selekce vyrovná Hunger Games. Ne, tak opravdu nevyrovná, to si můžete být jistí.


"Literární kritici mě ukamenují, ale celé mi to přišlo jako některá z knih Jane Austenové, jen pro modernější obecenstvo. Jenže zatímco za sto let na Selekci každý zapomene, Pýcha a předsudek bude pořád kult."

recenze na databáziknih.cz, se kterou plně souhlasím


Hodnocení hlavních postav

America na to, že byla z chudých poměrů byla velmi nerozhodná a místy mě vyloženě vytáčela.

Předpokládám, že z Aspena se měl vyklubat ten typ hrdiny, který pro milovanou dívku obětuje vše a nezáleží mu na ničem jiném, jen aby ona byla šťastná, a proto nemohou zůstat spolu, aby neklesla tak hluboko. Takový uvědomělý sedmnáctiletý hoch, nebo kolik mu vlastně bylo.

Maxon je normální rozmazlený palácový floutek, který naopak do příběhu zapadal skvěle.

Ale uznávám, že milostný trojúhelník je povedený.


Hodnocení interpretky

Tak na to, že je Lucii Pernetové 42 let, tak její hlas na náctiletou slečinku tedy doopravdy pasuje. Tady se opět výběr hlasu vydařil. Mé audiomolské srdce plesá. Myslím, že Lucie Pernetová dokáže perfektně namluvit tu mladou naivní dívku a potom pěkně přejít v dramatickou roli.

Abych to shrnula, kdybych knihu četla v papírové podobě, asi bych ji nedočetla, díky Lucii Pernetové jsem celý první díl doposlouchala až do konce. Ale další rozhodně následovat nebudou.


Kdo je Kiera Cassová?

Kiera Cass, narozena v květnu 1981 v Jižní Karolíně, je americká spisovatelka zaměřena na kategorii young adult. Studovala Univerzitu v Jižní Karolíně a v Radfordu. Po střední škole se její touhou stalo divadlo. Svoji prvotinu Siréna vydala v roce 2009. Ta však neměla příliš velký úspěch. Svoji druhou knihu Selekci, první knihu z triologie Selekce, vydala v roce 2012. Ta se během krátkého času stala bestsellerem. A k tomu prý jí velké množství nezdravých dortů.

(zdroj životopisu: http://www.kieracass.com/about-me/)



Máte jiný názor? Nesouhlasíte se mnou? Nebo naopak souhlasíte? Klidně pište do komentářů...



64 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page