top of page
  • Obrázek autoraBára Walterová Benešová

ŠIKMÝ KOSTEL: Proč „proboha“ druhý díl nedělá taky Vilma Cibulková?

Kniha je vážně dobře zpracovaná, příběh je až reálně děsivý... silné ženy... nelítostný osud... ale hlas a přidané emoce Vilmy Cibulkové nějak ještě více vtáhnou do děje... pro mě zatím nej audiokniha...


Já poslouchala na Audiolibrix.


Anotace

Románová kronika ztraceného města, léta 1894-1921.


Podtitul knihy lapidárně shrnuje příběh o někdejší pastevecké vesnici, která vystavěla svůj rozkvět na těžbě uhlí, aby o století později zašla na úbytě – také kvůli těžbě uhlí. Dnes už z výstavních budov a vznosné katedrály nezbylo nic. Jen šikmý kostel, který strmě a varovně ční do pusté krajiny.

Audiokniha začíná obrovským důlním neštěstím roku 1894, které drsně zasáhlo do života obyvatel celého kraje. Patří mezi ně i hrdinové této knihy, jejichž pohnuté osudy můžeme po následující čtvrtstoletí sledovat.


Barbora, Julka a Ludwik jsou představiteli tří naprosto odlišných dějových linií, které se však na mnoha místech proplétají a vytvářejí plastický obraz polozapomenutých časů, jejichž drsnost je pro dnešního čtenáře v mnoha ohledech téměř nepředstavitelná. Každý z hrdinů čelí životním výzvám po svém: někdo se jim trpně poddává, jiný se snaží uchopit šance, které mu kvasící doba nabízí. Do všech osudů však opakovaně a nemilosrdně zasahují velké dějiny, které úsilí obyčejného člověka mohou snadno proměnit na prach. Anebo ne.


Příběh je vystavěn na skutečných událostech, z nichž mnohé doposud nebyly v české románově tvorbě zpracovány. Vyprávění ubíhá v dramatickém tempu a natolik autenticky, že se děj před očima čtenáře mnohdy mění na film zaznamenávající i to, co donedávna zůstávalo skryto ve třinácté komnatě české historie.


Audiokniha je prvním dílem plánované trilogie.


„Šikmý kostel vypráví o světě, který zmizel, a my jsme na něj zapomněli. Ráda jsem se nechala unést vyprávěním o městě, v němž bylo snadnější umřít než žít, o městě plném dolů, uhelného prachu, každodenní dřiny a zoufalství, ale také přátelství, lásky a naděje.“ – Alena Mornštajnová

Autor: Karin Lednická
Interpret: Vilma Cibulková
Délka: 16:33 h
Vydavatel: OneHotBook (2020)

Od první stránky vás kniha naprosto pohltí a nepustí. Křičela jsem, brečela jsem, usmívala jsem se, byla jsem naštvaná a několikrát se mi dokonce ulevilo. Podle mého to všechno má správná kniha mít. Všechny emoce pěkně pohromadě na jednom místě. Miluju Karwinou a její šikmý kostel.


Hodnocení děje

Smekám, dalo ji jistě hodně práce sebrat materiály pro knihu.

Složitý život žen na konci 19. století a začátku 20. století mi naprosto učaroval. Tuhle dobu miluju a v takových postavách já spatřuji ten pravý hrdinský potenciál. Kniha není jen románek, ale ukázkou reálné historie. Tohle všechno se vážně stalo, jen mi jsme o tom vlastně ani nevěděli.


Hodnocení hlavních hrdinů

Do Barbory jsem se zamilovala, to ona pro mě byla hlavní hrdinkou knihy a byla opravdu hrdinkou, jenže pak se z ní stala stará, zapšklá a zlá ženská. Ale v příběhu to vlastně bylo v pořádku. Dokázala ve mně proudit téměř všechny potřebné emoce.


Hodnocení interpreta

Herečka Vilma Cibulková dokázala vyzdvihnout naprosto úžasnou knihu doslova do nebes. Pro mě naprosto úchvatná herečka a její emotivní audio vystoupení mě doslova dostalo. Autorka Karin Lednická mi byla sympatická i po několika rozhovorech, které jsem s ní viděla, slyšela a četla, ale když jsem se pak dozvěděla, že si nesedla s Vilmou Cibulkovou a druhý díl bude načítat někdo jiný, docela mě naštvala. Jako proč bude vyměňovat zrovna Vilmu?!? To se snad v tom studiu musely poprat nebo co?! A nejsem jediná, kdo tomuhle nerozumí…


Kdo je Karin Lednická?

Karin Lednická se narodila v Karviné, vyrostla v Havířově a nyní žije v Ostravě. Dá se tedy říct, že celý život strávila v regionu, jehož historii se ve svém autorském debutu věnuje.

Měla v úmyslu studovat knihovnictví a žurnalistiku, ale to jí bohužel z různých důvodů nevyšlo. Po maturitě tedy vykonávala celou škálu profesí v Benzině, Tesle Havířov a v Moravských chemických závodech Ostrava.


Zkraje devadesátých let se konečně dostala k vysněné profesi: začala psát pro regionální periodika, dělala zprávařku v jednom z prvních soukromých rádií a věnovala se kulturní publicistice.


V letech 1993-1994 pobývala v Londýně, kde studovala angličtinu a anglickou historii.

Po návratu z Anglie dva roky překládala beletrii, dvacet roků vydávala knihy a nyní se plně věnuje vlastnímu psaní. Její prvotina Šikmý kostel je úvodním dílem zamýšlené trilogie.


(zdroj životopisu: web autorky)


Ocenění

2020 - Kniha roku - Čtení tě mění (Společenský román) - Šikmý kostel

2020 - Kniha roku - Čtení tě mění (Absolutní vítěz – Kniha roku 2020) - Šikmý kostel

2020 - Český bestseller - Šikmý kostel

2020 - Audiokniha roku (Absolutní vítěz) - Šikmý kostel


Máte jiný názor? Nesouhlasíte se mnou? Nebo naopak souhlasíte? Klidně pište do komentářů...

471 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page