top of page
  • Obrázek autoraBára Walterová Benešová

SOVA: Příliš mnoho soukromých tragédií jediného detektiva

Chybí mi tam preciznost té logiky, kterou mají jiné detektivky. Zbytečně se neustále opakují myšlenky detektivů, jako kdyby čtenář byl hlupák a nedokázal si uvědomit, že to samé už bylo před pár minutami řečeno. Nebo snad, aby posluchači něco neuniklo? Příběhy a soukromý život detektivů jsou tam jakoby navíc, nijak nezapadají do konceptu a neposouvají děj správně kupředu. Jejich životy a osudy nijak detektivnímu pátrání nepomáhají. A na závěr znovu v ohrožení Munkova rodina? To už je ale vážně moc, to není normální…. Příliš mnoho soukromých tragédií…


Já poslouchala na Audiolibrix.

Anotace

V podivném hnízdě ze sovího peří je nalezeno tělo sedmnáctileté dívky. Bizarním případem se začíná zabývat zkušený detektiv Holger Munch. Pro nedostatek stop se však dostane do mrtvého bodu, dokud oddělení vražd nekontaktuje záhadný hacker. Ten jim pošle nahrávku, ve které se mihne silueta vraha převlečeného za sovu, nočního dravce symbolizujícího smrt. A pátrání se opět roztočí na plné obrátky.


Autor: Samuel Bjork
Interpret: Petra Špalková
Délka: 12:14 h
Vydavatel: Nakladatelství Plus (2016)

Některé scény jsou více než předvídatelné. Rozhodně nepatří mezi mé oblíbené severské detektivky, mám pocit, že to tam nahoře umějí udělat daleko lépe. První díl jsem zvládla, druhý tedy také, ale do třetího už se asi pouštět nebudu.


Hodnocení děje

Sova je pokračováním knihy V lese visí anděl (odkaz na mou recenzi najdete zde).


Detektivní tým je složen z lidských trosek, jak už přede mnou někdo napsal a s tímto názorem se naprosto ztotožňuji. Klasického hrdinu tady opravdu nečekejte. Vyprávění příběhu a literární um se autorovi upřít nedá.


Hodnocení hlavních hrdinů

Mia rozhodně není mou favoritkou. Sebeutápění v alkoholu po smrti sestry mě vážně nenadchlo a Holger je detektivní troska, která se svým životem nedokáže udělat naprosto nic. Kdyby alespoň ten svůj jakože matematický mozek dokázal nějak neuvěřitelně přetavit do vyšetřování, ale to se nepovedlo. Zvědavost, jak příběh dopadne a kdo je nakonec vrahem u mě negradovala jako u jiných detektivek, ale naopak jsem se dostala do fáze, hlavně, aby už byl nějaký konec.


Hodnocení interpreta

I Sovy se zhostila herečka Petra Špalková. Její umění se podepsalo i na této knize a zase ji tak nějak posunulo o level výše. Sama interpretka dokáže u audiočtenářů stupňovat samotné napětí, to se jí zase musí nechat. Dramatická „detektivní“ hudba, která příběh protíná je podle mého názoru zvolena více než vhodně.


Kdo je Samuel Bjørk?

Pod pseudonymem Samuel Bjørk se skrývá úspěšný norský spisovatel, dramatik, zpěvák a textař Frode Sander Øien (*12. 5. 1969). Svou první divadelní hru napsal v jednadvaceti letech, od té doby vedle dalších her vydal dva vysoce hodnocené romány Fantastiske Pepsi Love (2001) a Speed till frokost (2009), natočil šest hudebních alb (je frontmanem hudebních skupin Sanderfinger, Hærmetti Tysland Band a I Love Wynona), věnuje se také výtvarnému umění a překládá Shakespeara.


Jeho první detektivka V lese visí anděl (Det henger en engel alene i skogen), kterou vydal pod pseudonymem Samuel Bjørk, se hned po vydání stala hitem v celé Skandinávii.

zdroj životopisu: nakladatelství Plus, Severské krimi.sk


Máte jiný názor? Nesouhlasíte se mnou? Nebo naopak souhlasíte? Klidně pište do komentářů...


51 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page